به گزارش تیتر خبر، علی حدادی، عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس امروز -یکم بهمن- در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اقدام بانک مرکزی در مسدودسازی درگاههای پرداخت و مشروط کردن ادامه فعالیت به همکاری و ارسال دادههای متعدد به سامانه شاپرک دارای اشکالات قانونی است و در مجلس به صورت […]
به گزارش تیتر خبر، علی حدادی، عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس امروز -یکم بهمن- در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اقدام بانک مرکزی در مسدودسازی درگاههای پرداخت و مشروط کردن ادامه فعالیت به همکاری و ارسال دادههای متعدد به سامانه شاپرک دارای اشکالات قانونی است و در مجلس به صورت جدی پیگیری خواهد شد. معیار مجلس در حوزه رمزارزها سند اخیر شورای عالی فضای مجازی است.»
ششم دی ماه بود که واریزی ریالی صرافیهای رمزارزی در حالیکه قیمت هر واحد تتر از ۸۰ هزارتومان عبور کرد، درگاه پرداخت صرافیهای رمزارزی مسدود شد. براساس گزارش پیوست، با توجه به اطلاعیههای منتشر شده، به نظر میرسید این مسدودی روی تمام پلتفرمها معاملاتی رمزارز اعمال شده است.
صرافیها نیز در کانالهای تلگرامی خود از اختلال و مسدود شدن درگاه پرداخت خود خبر دادند.
واریز ریالی صرافیهای رمزارزی مسدود شد/ ماجرای اختلال چیست؟
واریز ریالی صرافیهای رمزارزی از حدود ساعت ۱۵ مسدود شد. این در حالی است که امروز قیمت تتر از 80 هزار تومان عبور و وارد کانال 81 هزار تومان شد.
در 19 دی نیز نشست کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور در مرکز ملی فضای مجازی برگزار شد که نهایتا سند ساماندهی رمزدارایی ها در کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور، تصویب و ابلاغ شد.
بانک مرکزی نیز در 18 دی در راستای اجرای مصوبه جلسه سران سه قوه جهت ساماندهی و نظارت بر بازار رمزارز (رمزپول) و همچنین بهمنظور ایجاد شفافیت و کاهش ریسکهای مربوطه، چارچوب نحوه دریافت خدمات پرداخت سکوهای مبادله رمزپول را ابلاغ کرد و مقرر شد تمامی سکوهای رمزپول برای فعالیت، حساب بانکی واحد و مورد تایید بانک مرکزی داشته باشند.
بر اساس این ابلاغیه و با هدف امکان نظارت دقیقتر بر سلامت مالی این حوزه، کارگزاران رمزپول ملزم هستند کلیه عملیات دریافت و پرداخت ریالی مرتبط با فعالیت خود را بصورت شفاف و از طریق حساب مشخص و مورد تأیید بانک مرکزی انجام دهند.
همچنین نظر به تمهیدات فراهم شده برای دریافت خدمات پرداخت سکوهای مبادله بصورت مستقیم از شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت و بانکها، سکوهای موصوف از دریافت خدمت پرداخت بصورت باواسطه منع شدهاند.
بسیاری از فعالان صنعف رمز ارز معتقدند تداوم سیاست مسدودسازی درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارز منجر به گسترش بازار سیاه رمزارز و زیرزمینی میشود.
به عقیده فعالان و صاحبان صرافیهای رمز ارز، زمانی که مسدود شدن درگاه رخ میدهد باید بدانیم که قرار است چه اتفاقی رخ دهد. انتظار فعالان این صنف این است که بتوانند دادههای شفاف دریافت کنند تا بتوانند آن را به کاربران این حوزه ارائه دهند، چراکه این حوزه نقش مهمی در اقتصاد دارد، مالیات میدهد و به رشد اقتصادی کمک میکند. همچنین در شرایط محدودیت تحریمی بستر مبادلات تجاری کشور را فراهم میکند و نیازمند تعامل بیشتر با نهادهای تنظیمگر هستند.
دهم دی نیز در اتاق بازرگانی ایران، فعالان و صرافیهای حوزه رمزارز به مسدود شدن ناگهانی درگاههای پرداخت خود واکنش نشان دادند.
رضا قربانی، عضو هئیت مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای تهران بیان کرد که کسبوکارهای رمزارزی به رسمیت شناخته شدهاند و در تلاش برای جلوگیری از پولشویی هستند. اما مسدود شدن درگاهها، به ویژه بدون اعلام دلیل رسمی، باعث نگرانی شده و احتمال رشد بازارهای زیرزمینی را افزایش داده است.
نیما قاضی از انجمن تجارت الکترونیک نیز تأکید کرد که محدودیتها به گسترش معاملات غیرشفاف و غیرقابل کنترل منجر خواهد شد. مهدی شریعتمداری از انجمن فینتک هم اشاره کرد که هیچ گزارشی از تخلفات جدی در این حوزه وجود ندارد و مسدود شدن درگاهها آسیب زیادی به این صنعت وارد کرده است. همچنین، عباس آشتیانی و امین کلاهدوزان بر لزوم تدوین مقررات شفاف و کار کارشناسی تأکید کردند و هشدار دادند که عدم توجه به این مسائل میتواند باعث تضعیف تجارت الکترونیک و استفاده از پلتفرمهای خارجی شود.
فعالان حوزه رمزارز خواستار شفافیت در اقدامات و تصمیمات هستند و تأکید کردند که مسدود شدن درگاهها بدون اطلاعرسانی رسمی، به اعتماد کاربران آسیب میزند و رشد این صنعت را تهدید میکند.
انجمن فینتک نیز امروز -یکم بهمن- در پاسخ به شروط جدید بانک مرکزی برای بازگشایی درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارز، به ویژه شرط «ارائه دادههای کاربران به شاپرک»، اعلام کرد که به هیچ عنوان دادههای کاربران را در اختیار شاپرک یا شرکتهای زیرمجموعه آن قرار نخواهد داد.
این اقدام خلاف اصول حریم خصوصی کاربران و قانون اساسی ایران است و انجمن فینتک تأکید کرده که حتی در صورت توقف فعالیت این پلتفرمها در ایران، دادهها به شاپرک ارائه نخواهد شد.
انجمن فینتک همچنین هشدار داد که اقدامات اخیر در حوزه رمزارز، از جمله مسدودسازی درگاهها و ایجاد اختلال در سرویسها، آسیبهای سنگینی به کسبوکارهای داخلی و اعتماد کاربران وارد کرده است. این اقدامات میتواند منجر به نابودی صنعت رمزارز در کشور، مهاجرت کسبوکارها به کشورهای دیگر و آسیبهای اقتصادی و امنیتی در آینده شود.
در نهایت، انجمن فینتک از بانک مرکزی و نهادهای مربوطه خواسته است تا از تصمیمات شتابزده خودداری کرده و اقدامات را با مشارکت بخش خصوصی و در چارچوب قوانین کشور انجام دهند تا از تضعیف اقتصاد دیجیتال و سهم ایران در این حوزه جلوگیری شود.
در راستای این اتفاق، انجمن بلاکچین ایران نیز بهعنوان نماینده فعالان این حوزه با انتشار یک بیانیه، نگرانی خود را نسبت به سیاستهای اخیر بانک مرکزی در محدودسازی فعالیتهای مرتبط با رمزارز و بلاکچین اعلام کرد. این اقدامات شامل مسدودسازی درگاههای پرداخت، حسابهای صرافیها و ایجاد اختلال در خدمات پلتفرمهای داخلی است که به گفته انجمن، به زیربنای اقتصاد دیجیتال کشور آسیب میزند و با رهنمودهای مقام معظم رهبری در حمایت از بخش خصوصی مغایرت دارد.
انجمن بلاکچین از بانک مرکزی خواست که سیاستهای محدودکننده خود را بازنگری کرده و با مشورت با متخصصان و تشکلهای حوزه رمزارز، بسترهای قانونی و شفاف برای رقابت سالم ایجاد کند. همچنین، این بیانیه تأکید دارد که محدودسازیها هیچ تأثیر مثبتی در کنترل قیمتها نداشته و به جای تقویت اقتصاد دیجیتال، منجر به افزایش نارضایتی عمومی و تقویت بازارهای غیرقانونی میشود.
در نهایت، انجمن خواستار پاسخ شفاف از سوی بانک مرکزی در خصوص این محدودیتها و تأثیرات آنها بر آینده اقتصاد دیجیتال کشور
منبع اکوایران