به گزارش تیتر خبر، ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با یادآوری تصویب طرح چندمرحله‌ای برای رفع فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد که این طرح ابتدا در مرکز ملی فضای مجازی بررسی و نهایی شد و سپس در شورای عالی فضای مجازی مطرح و با اکثریت آرا تصویب شد.

هاشمی با اشاره به اینکه مرحله نخست این طرح شامل «بازگشایی» بود که بلافاصله اجرا شد، افزود: «در این طرح مشوق‌هایی برای تولیدکنندگان محتوا و پلتفرم‌ها در نظر گرفته شده است و کارهای کارشناسی این بخش در حال نهایی شدن است.»

او تاکید کرد که هیچ پلتفرمی از شمول رفع فیلترینگ خارج نیست و تصمیم‌گیری در این خصوص متناسب با نیازهای مردم، جمع‌بندی‌ها و مذاکرات انجام می‌شود.

در همین راستا، رئیس‌جمهور در نشست اخیر هیئت دولت تأکید کرد که ارزیابی‌های علمی و اجتماعی نشان داده‌اند اهداف طرح فیلترینگ محقق نشده و مشکلات دیگری نیز ایجاد شده است. وی بر ضرورت تسریع در اجرای مصوبه شورای عالی فضای مجازی و رفع محدودیت‌ها تأکید کرد.

یکصد و چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی با حضور سران قوای سه‌گانه و دیگر اعضای شورا برگزار شد که در آن رفع محدودیت‌های برخی پلتفرم‌های پرکاربرد خارجی از جمله واتس‌اپ و گوگل‌پلی به تصویب رسید و در حال حاضر استفاده از این پلتفرم‌ها بدون نیاز به به فیلترشکن امکان پذیر است.

جزئیات مراحل دوم و سوم طرح رفع فیلترینگ

هم‌زمان با رفع فیلتر واتساپ و گوگل‌پلی اعلام شد که در مرحله دوم طرح رفع فیلترینگ، 11 اقدام پیش‌بینی شده است که شامل ارائه یوتیوب از طریق درگاه‌های حکمرانی‌پذیر، تصویب لایحه مقابله با اخبار جعلی، تسهیل سرمایه‌گذاری برای تقویت سکوهای داخلی، و ایجاد زیست‌بوم پایدار تولید محتوای مردمی می‌شود. همچنین، ممنوعیت استفاده رسمی دستگاه‌ها از پلتفرم‌های خارجی و الزام به استفاده از سکوهای داخلی از جمله برنامه‌های این مرحله است.

از دیگر اقدامات این مرحله می‌توان به بازبینی مقررات مرتبط با محتوای مجرمانه، اختصاص زیرساخت پردازشی برای پیام‌رسان‌های داخلی، و مذاکره با پلتفرم‌های خارجی برای اصلاح تعرفه‌ها اشاره کرد.

بنا به گزارش ایرنا، در مرحله سوم، 9 اقدام برنامه‌ریزی شده است که شامل بهبود کیفیت دسترسی به سکوهای داخلی، ارائه خدمات دولتی به‌صورت انحصاری در سکوهای داخلی، و اعمال سیاست‌های تعرفه‌ای جدید برای مشترکان پرمصرف است. بازگشایی تلگرام پس از مذاکرات مشروط به پذیرش شرایط کارگروه ماده 4 یا ارائه آن از طریق سکوهای داخلی نیز در این مرحله مطرح شده است.

این مراحل با هدف توسعه زیرساخت‌ها، افزایش کیفیت خدمات داخلی، و تعامل مشروط با پلتفرم‌های خارجی تدوین شده‌اند.